Kukkakaali
Kukkakaali (Brassica oleracea var. botrytis) on kaalin muunnos. Kukkakaalilla on ylöspäin varsilehtien suojaama kupu, joka on muodostunut nuorista kutistuneista epämuodostuneista kukinnoista.
Alkuperä
Kukkakaalia on viljelty parin tuhannen vuoden ajan Egyptissä, Syyriassa ja Turkissa.
Käyttö
Kukkakaalista käytetään ruuaksi sen kukinto. Kukinnon tulisi olla pienehkö, kiinteä ja valkoinen. Myös kukinnon suojaksi jätetyt suojalehdet voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa. Valkoisen kukkakaalin rinnalle on tullut useita erivärisiä kukkakaaleja, muun muassa hieman miedomman makuinen vihreä kukkakaali ja kukinnoltaan kartiomainen tummanvihreä kukkakaali, jota kutsutaan nimellä romanesku. Muita värejä, joissa kukkakaalia on satunnaisesti saatavissa, ovat oranssi ja lila.
Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä.
Säilytys
Kukkakaali kuivuu helposti, joten se on säilytettävä muovin sisässä +2 - +5 asteen lämpötilassa. Kukkakaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
Ravintoarvot / 100 g
Ravintotekijä |
Pitoisuus |
Yksikkö |
24 101 |
kcal (kJ) |
|
2.2 |
g |
|
0.3 |
g |
|
1.8 |
g |
|
0.1 |
g |
|
2.1 |
g |
|
2.3 |
g |
|
31.2 |
mg |
|
25.0 |
mg |
|
63.7 |
mg |
|
370.0 |
mg |
|
15.0 |
mg |
|
24.0 |
mg |
|
50.0 |
mg |
|
0.6 |
mg |
|
0.5 |
mg |
|
1.0 |
µg |
|
0.4 |
µg |
|
35.0 |
mg |
|
0.9 |
µg |
|
0 |
µg |
|
<0.1 |
mg |
|
20.00 |
µg |
|
61.5 |
mg |
|
85.9 |
µg |
|
1.2 |
mg |
|
0.06 |
mg |
|
0.10 |
mg |
|
0 |
µg |
|
0.15 |
mg |
|
44.0 |
µg |
Lähteet:
Fineli.fi, Kotimaiset Kasvikset, Wikipedia