Herne
Herne (Pisum sativum) on hernekasvien heimoon kuuluva ikivanha viljelyskasvi. Sitä viljellään sekä ihmisravinnoksi että rehuksi. Siitä käytetään ravinnoksi yleensä siemenet, mutta joidenkin lajikkeiden palotkin ovat syötäviä.
Alkuperä
Herne kuuluu palkoviljoihin papujen ohella. Kasvi on peräisin Lähi-idästä, jossa hernettä on syöty tiettävästi 7500 eaa. Vanhimmista löydöistä on kuitenkin vaikeaa päätellä, onko kyseessä viljelty vai villi herne. Arkeologit ovat kaivauksissa löytäneet merkkejä siitä, että hernettä olisi kasvatettu jo esihistoriallisena aikana Suomessa. Suomessa viljeltiin ja syötiin aikaisemmin ruskeankirjavaa hernettä, jota sittemmin on nimitetty rehuherneeksi (Pisum sativum var. arvense). Sen maku on nykyisiin ruokaherneisiin verrattuna varsin kitkerä.
Hernetyypit
Herneestä on olemassa monia muunnoksia, jotka vakiintuneesti jaetaan kahteen pääryhmään, tarhaherneisiin (P. sativum var.sativum) ja peltoherneisiin (P. sativum var. arvense). Peltoherneen kukat ovat punaisenkirjavat ja pienehköt, siemenet tuleentuneina ruskehtavat tai harmaat. Tarhaherneen kukat ovat valkoiset, siemenet vihreät tai keltaiset. Nykyään nämä vanhat nimitykset eivät kuitenkaan enää täysin vastaa käyttömuotoa, sillä esimerkiksi Suomessa viljellään lähes yksinomaan tarhahernettä sekä puutarha- että peltokasvina.
Käyttö ja säilytys
Tarhaherneitä on edelleen monia tyyppejä kuten silpoherne, silpoydinherne, taittoherne ja sokeriherne. Silpoherneestä valmistetaan muun muassa hernekeittoa, kun taas silpoydinherneitä käytetään enimmäkseen tuleentumattomina, vielä kirkkaanvihreinä ja makeina, ja niitä viljellään runsaasti pakasteherneiksi. Taittoherne ja sokeriherne eroavat muista herneistä siinä, että niiden palon sisäpinnalla ei ole sitkeää kalvoa, minkä vuoksi niiden palotkin ovat syötäviä.
Satakunnassa pääosa hernesadosta pakastetaan kahden tunnin sisällä puinnista ja niitä on tarjolla kauppojen pakastealtaissa ympärivuoden. Tuoreherneitä säilytetään kotitaloudessa muovipussissa +2 - +5 asteen lämpötilassa niin lyhyt aika kuin mahdollista. Palkokasvit ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
Ravintoarvot / 100 g
Ravintotekijä |
Pitoisuus |
Yksikkö |
69 (288) |
kcal (kJ) |
|
9.4 |
g |
|
0.4 |
g |
|
5.1 |
g |
|
5.7 |
g |
|
29.7 |
mg |
|
0.5 |
mg |
|
1.3 |
mg |
|
370.0 |
mg |
|
40.0 |
mg |
|
31.0 |
mg |
|
130.0 |
mg |
|
2.0 |
mg |
|
1.3 |
mg |
|
1.0 |
µg |
|
0.6 |
µg |
|
53.0 |
mg |
|
31.1 |
µg |
|
0 |
µg |
|
<0.1 |
mg |
|
28.00 |
µg |
|
20.0 |
mg |
|
59.0 |
µg |
|
3.4 |
mg |
|
0.18 |
mg |
|
0.35 |
mg |
|
0 |
µg |
|
0.16 |
mg |
|
2134.8 |
µg |
Lähteet:
Kotimaiset Kasvikset, Fineli.fi, Wikipedia